Ami a tervezéshez elengedhetetlen: 3D modell, de legfőképpen a műszaki rajzok!

Ami a tervezéshez elengedhetetlen: 3D modell, de legfőképpen a műszaki rajzok!
2022.09.17.

Nézzük meg, hogy miért is fontosak napjainkban még a rajzok!

Sokszor fordult elő, hogy megrendelőink meglepődtek azon, ha a termékek 3D modellje mellé rajzokat is kérünk; szinte kivétel nélkül azt a választ kapjuk, hogy a modellen az összes méret rajta van. Hogy miért ragaszkodunk mégis a rajzokhoz? A válasz egyszerű: a helyes géptervezéshez elengedhetetlen az alkatrész tűréseinek az ismerete. 
A tűrések megmondják nekünk, hogy az alkatrész gyártója milyen határokon belül gyártja le az alkatrészt, sőt, arról is tájékoztatást kapunk ezáltal, hogy mely méretek az igazán fontosak az alkatrészen. 
Miért is fontosak a tűrések? A rajzon és a modell térben az alkatrészek végtelenül pontosak: ez azt jelenti, hogy akármilyen pontosan is mérjük meg az alkatrészt, az mindig pont akkora lesz, amekkorának a tervező megálmodta. A valóságban persze nincs így, mert még a legdrágább és legjobb  gyártógépnek is van gyártási pontatlansága.
Ahhoz, hogy gyártás után az alkatrészek egymáshoz úgy viszonyuljanak ahogy a gép működése az igényli, (átfedéssel vagy kissebb nagyobb játékkal), ezekkel a tűrésekkel mindenképpen számolni kell.
Minden méretnekvan tűrése a rajzokon: amely értékeknél ez nincs feltüntetve, ott un. szabadtűréssel számolunk, amelyről a rajzlapon lévő szabványszám ad tájékoztatást.
 

Vissza